BAILLIAGE DE TRØNDELAG
 

Bailliage de Trøndelag
Bailli Régional
Roar Hildonen
roar@2rok.no
 

 

Til deg som er medlem i Chaîne des Rôtisseurs og har lyst å besøke oss her i Trøndelag eller har et ønske om å bli medlem i vår avdeling.

Vår avdeling her i Trøndelag ble offisielt stiftet den 27. juni 1983 på Martin Michaelsens restauranthus Krovertens Hus, da ca 40 personer, under ledelse av Martin Michaelsen, Jørgen B. Lysholm, Arvid Skogseth og Nils D. Aune gikk sammen for å stifte Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs avdeling Trøndelag. Medlemmene var hotelleiere, kjøkkensjefer, restauratører, hovmestere og andre nytere av god mat og drikke i godt selskap. Jørgen B. Lysholm ble den gang valgt til vår første Bailli Régional. Fire av de som var til stede den gangen, Anne Lise Stensrud, Bjørn Andersen, Arne H. Bartnes og Trond Lykke, er fortsatt aktive medlemmer.

Siden den gang har vi vokst kraftig og har i dag over 140 medlemmer. Vi er således den nest største avdelingen av Chaîne i Norge. En fjerdedel er profesjonelle og resten er amatører som også verdsetter kokekunsten kombinert med gode viner og annen god drikke i hyggelig selskap. Våre medlemsbedrifter er fem hoteller med egen restaurant samt to selvstendige restauranter. Styret i foreningen tilstrever hele tiden at disse er blant de beste i Trøndelag.

 

Trøndelag er Norges spiskammer. Vi produserer over 20% av all maten i landet vårt og er med det landets desidert største matregion. Noen av de mange flotte råvarene er etter manges mening i verdensklasse.

Vi har en lang kystlinje med et klima som gir perfekte forhold for utsøkte skalldyr som kamskjell, sjøkreps, krabbe, hummer og blåskjell. Vi har også stor variasjon av fisk som blant annet kveite, lysing, torsk, sild og lange. Oppdrettseventyret som startet på Hitra for over 30 år siden har sørget for at Trøndelag har Norges største oppdrettsmiljø for laks. Trøndelag har også god tilgang på villfanget laks, ørret og røye i sesong.

Både Nord- og Sør-Trøndelag har store områder for jakt og det er et høyt uttak av førsteklasses vilt som elg, hjort, rein og rådyr i tillegg til rype og storfugl. En betydelig tamreindrift gir også stor tilgang på utsøkt reinskjøtt. Hjortoppdrett som har etablert seg de siste årene har definitivt livets rett med utsøkt kvalitet på kjøttet.

Det høstes hvert år store mengder sopp og bær i de Trønderske skoger. Mange pensjonister sper på inntekten ved å holde denne tradisjonen i hevd. De selger det de ikke trenger selv til de kvalitetsbevisste restaurantene som benytter det i sine menyer ut over høsten.

Nord-Trøndelag er Norges største landbruksfylke, og Sør-Trøndelag er ikke langt etter i produksjon. Sør-Trøndelag er i tillegg Norges største på økologisk landbruksproduksjon. Det gir oss førsteklasses lam, svin, kalv- og storfekjøtt, og det foregår også en betydelig produksjon av høykvalitets grønnsaker og poteter med Frosta som det viktigste og største miljøet med sitt unike mikroklima. Førsteklasses jordbær og bringebær dyrket rundt Trondheimsfjorden har også blitt et populært innslag på menyene i juli og august. Trøndelag har i løpet av de siste 10 årene i tillegg fått et betydelig miljø for småskalamat som er med på å skaffe restaurantbransjen tilgang på et stort utvalg svært gode råvarer av ulike slag.

Rørosmeieriet gir oss økologisk rømme, smør og spesialiteten tjukkmjølk. Trøndelag har etter hvert også fått noen unike osteprodusenter som lager ost det går gjetord om. Grottost, Munkebyost og Skånalissæther er noen få av et stadig økene utvalg

Med en så betydelig tilgang på førsteklasses råvarer er det ikke unaturlig at mange av våre medlemsrestauranter har fokus på dette i menyene som serveres når vi inviterer til arrangementer i regi av Chaîne des Rôtisseurs. Kvaliteten på mat og vin ved våre arrangement er svært høy og synliggjør også den høye faglige kompetansen man finner på våre medlemsrestauranter. Vi har ca 6 kulinariske arrangement i året med meget godt besøk.

Chaîne des Rôtisseurs har en egen klubb kalt l’Ordre Mondial. Dette er for de som er spesielt opptatt av å tilegne seg mer kunnskap om vin og kvalitetsbrennevin. Her i Trøndelag holder vi to til tre arrangementer i året i l’Odre Mondials regi.

Ønsker du medlemskap i Chaîne des Rôtisseurs eller L’Ordre Mondial, ta kontakt for mer informasjon.

Vi håper at mange medlemmer i Chaîne des Rôtisseurs fra andre kanter av landet eller andre land, tar turen til oss her i Trøndelag. Vi kan love deg en uforglemmelig opplevelse. Det Trønderske vertskap er kjent for sin raushet og vennlighet.

Velkommen til Trøndelag!

Vennlig hilsen 
CDR-logo
Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs

Roar Hildonen
Bailli Régional