Referat L`Ordre Mondial 26. januar 2024, en vinreise i Burgund

Referat L`Ordre Mondial arrangement fredag 26. januar 2024,

                                   vinvandring i Burgund 

 

Årets første L`Ordre Mondial arrangement ble grunnet en vinterlig vannlekkasje avviklet i uhøytidelige omgivelser i show-rommet hos Bailli Régional Paal Bye Johansens interiørbedrift. Det har neppe blitt servert så eksklusiv drikke i disse lokalene tidligere, hvis da ikke Jotun og Fagflis er rausere med vinen enn kundene kjenner til. Takket være Paals oppdekning og herlige bouef Bourguignon, og ikke minst Professionel du Vin Richard Svensens foredrag og utsøkte burgundere, følte vi oss raskt hensatt til en fransk bistro. Kjøttet i gryteretten var uhyre mørt, og den hadde en velutviklet smak av vin, timian og andre urter.  Kanskje kan vi flere ganger benytte tilsvarende lokaler i Mondial sammenheng?

Richard har tidligere introdusert oss for engelske viner, og til daglig jobber han på Polet i Sandefjord. For noen år tilbake hadde han et studieopphold i Burgund på statens regning, og han har en helt spesiell interesse og entusiasme for området. Det fikk vi nyte godt av, og det var bare å lene seg tilbake og nyte reisen gjennom Burgund.

Etter Romerrikets fall slo en stamme fra Bornholm seg ned i området, så det kan hevdes at Burgund har en delvis skandinavisk befolkning. I dag kalles det administrative området Bourgogne, mens vinregionen Burgund består av de fire områdene Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte Chalonnaise og Mâconnais. I tillegg regnes Chablis som et sub-område, selv om det ligger noe lenger nordvest. Jordsmonnet består av kalkrik, 155 millioner år gammel sjøbunn, og man kan lett finne rester av fossile østers i jorden. Kimmeridgekalken ligger i skråningene, og gir den beste vinen. Høyere opp finner man Portlandkalk, den gir ikke så verst vin, den heller. Hoveddruene er Chardonnay, Pinot Noir og Gamay. Ca. 30% av produksjonen er rødvin, ca. 60% er hvitvin, og ca. 10% er musserende, resten er rosévin.  

Klassifiseringen av vin fra Burgund er ikke for nybegynnere. Grunnet Code Napoléon, som sier at alle barna har like arverett til foreldrenes vingård, så har vinmarkene etter hvert blitt oppdelt i et forvirrende lappeteppe av små teiger. Det er bla. 33 Grand cru og 44 Villages, mens det finnes 641 viner som har Climat/Premier cru-status. Det er bare å begynne å pugge. Heldigvis hadde Richard gjort det for oss.     

Det mest eksklusive området er Côte d`Or/den gyldne skråning, som er en sørvestvendt åsside på ca. 50 kilometer. Richard mener at vinene herfra er mer «feminine» i stilen enn ellers i Burgund, de har ikke et så fremtredende preg av røde bær, og er derfor lett gjenkjennelige. Her finner man bla. Vosne-Romanée, Gevery-Chambertin og Chambolle-Musigny. Det kan kanskje friste å pumpe opp sykkeldekkene og legge i vei langs denne skråningen med picknick-kurv og romslige sidevesker? De siste årene har viner fra dette området oppnådd astronomiske priser grunnet høy etterspørsel i bla. Russland og Kina. Studenter finansierer hvert år studiene sine ved å legge seg i telt utenfor landets største polutsalg for å sikre seg de dyreste flaskene ved slippet av burgundviner. Vinene selges dessverre videre til bakmenn, og ender derfor ikke opp i studentenes spede vinsamlinger i skoskap og under sovesofaer.

Richard hadde valgt ut 5 typiske viner fra Burgund. La Chablisienne Cuvée La Sereine 2019 ble smakt blindt, men ble raskt identifisert som en typisk Chablis. Det var tydelig mineralpreg og hint av citrus, med en fin «crisphet», og en lys, strågul farge.

Vincent Girardin Terroir Noble Bourgogne Chardonnay 2021 hadde mer substans både i smak og duft, mens fargen var mer gulgrønn. Det var et visst eplepreg, og den føltes fetere enn sin nære slektning fra Chablis. Et perfekt følge til skalldyrbordet en vakker sommerdag. Vi var mange som raskt drømte oss bort til lange og lyse dager sammen med denne vinen.

Louis Jadot Convent des Jacobins Pinot Noir 2022 duftet av bringebær, og hadde en fin, ungdommelig og saftpreget smak av kirsebær og jordbær. Pastaretter ble foreslått som en følgesvenn her.

Det ble straks mer spennenende da vi fikk Champy Pernand-Verglesses 1er Cru Les Verglesses. Her var det mer uttalt preg av kirsebær og fat i både i duft og smak. På mange vis en typisk Pinot Noir. Richard mente den ikke hadde nådd sitt fulle potensial og at den fint kunne lagres i 10 år eller mer. Så det kan synes klokt å kjøpe en kasse av denne og legge den i kjelleren nå, i stedet for å måtte hutre i et telt utenfor Polet i 2034.

Kveldens høydepunkt var Pousse d`Or Volnay 1er Cru Clos des 60 Ouvrées 2011. Ouvrée er forøvrig et eldre fransk flatemål svarende til 428 kvadratmeter. Her var det en kompleks duft av skogbunn, vanilje, røde bær og noen kjente toner av banan/ester. Umiddelbart var det også hint av kål, men dette forsvant raskt. Fargen var mer brunlig, og smaken var velutviklet med innslag av kirsebær, fruktsten, tørket frukt og krydder. Den hadde på mange vis preg av en portvin. Kanskje kan prisen virke avskrekkende i dag, men den er sannsynligvis en betydelig sikrere investering enn failcoins og de fleste aksjer, og ikke minst; mye hyggeligere å ha i huset.

Richard høstet velfortjent applaus for et innholdsrikt foredrag og en på alle vis givende kveld. Tiden gikk bare så alt for fort, og plutselig var vi igjen ute på hålkeføret i retning hverdag og forpliktelser. En stor takk til Professionel du Vin Richard Svensen og Bailli Régional Paal Bye Johansen for en svært vel gjennomført og vellykket L´Ordre Mondial arrangement.

 

Vice-Chargé de Presse du Bailliage de Vestfold, Torger Corneliusen