Unge talenter i verdensklasse

Chaîne des Rôtisseurs er dedikert til å fremme kulinarisk ekspertise og sommelierkunst blant unge fagfolk gjennom våre prestisjefylte konkurranser: Jeunes Chefs Rôtisseurs og Jeunes Sommeliers. Disse konkurransene gir talentfulle unge kokker og sommelierer en plattform til å demonstrere sine ferdigheter, kreativitet og kunnskap i et profesjonelt miljø.

 

Jeunes Sommeliers – reisen fra fag til prestasjon

Jeunes Sommeliers handler om å løfte unge sommelierer gjennom ekte situasjoner i faget. Deltakerne møter en dag som ligner arbeidshverdagen: først ro ved pulten med teori, deretter stillhet og konsentrasjon i blindsmaking, før pulsen stiger i møte med gjest ved bordet. Dekantering skal være trygg, presentasjonen presis og glassvalget gjennomtenkt. Alt må sitte når kunnskap, smak og service smelter sammen.

Norge har gode tradisjoner i konkurransen. I 2021 gikk Nikolai Haram Svorte helt til topps i den internasjonale finalen. I 2023 tok Magne Andreas Gaut den nasjonale seieren og bar det norske flagget videre til Istanbul. Året etter sto Yohana Habte Haile øverst i Norge og representerte oss i Lisboa. Historiene deres viser at målrettet trening og lagarbeid gir resultater.

Våren 2025 var det Bergen som inviterte til nasjonal finale. Fra fredag 21. til søndag 23. mars fyltes byen av nerver, faglig fokus og god gjestfrihet. På startstreken sto Simon S. Zachariassen fra Fish Me i Bergen, Aron Grønås fra Speilsalen i Trondheim, Therese Oterhals fra To Rom og Kjøkken i Trondheim, og Josias Suul Andersskog og Joakim Hopmo Stavnås fra Fagn i Trondheim. I løpet av tre tette dager fulgte de samme kurve: forberedelser, leveranser, justeringer og nye leveranser. Dommerpanelet med Oddvar Havn, Glenn Erik Osebakken og Thor Morten Frey Sivertsen fulgte dem gjennom alle øvelsene og vurderte både faglig nivå og ro i møte med publikum.

Finalehelgen ble rundet av med en Award Dinner på Roast Restaurant og Bar i Scandic Ørnen. Da applausen la seg, sto Simon S. Zachariassen igjen som vinner. Han bar tittelen videre til den internasjonale finalen i Genève fra 10. til 14. september 2025. Denne gangen ble det ikke pallplass, men innsatsen var sterk og løftet både egen erfaring og norsk sommelierfag enda et hakk.

Jeunes Sommeliers er mer enn en konkurranse. Det er en treningsarena for presisjon, formidling og gjestefokus. Hver finale bygger videre på den forrige, og bidrar til å utvikle et miljø der unge talenter får rom til å vokse.

 

 

Jeunes Chefs Rôtisseurs – fra råvarekurv til helhetlig måltid

Jeunes Chefs Rôtisseurs er møteplassen der unge profesjonelle kokker får vise hva faget kan være når kunnskap, håndverk og nysgjerrighet dras i samme retning. Dagen starter med en mystery basket. Råvarene er ukjente på forhånd. Kandidatene må tenke klart, planlegge raskt og komponere en meny på tre retter som henger sammen i smak og uttrykk. I kjøkkenet handler det om mise en place som gir flyt, teknikker som sitter og varmebehandling som treffer. Ved passet må tempo og presisjon være på lag. Til slutt teller presentasjonen og den rene smaken på tallerken. Dommerne vurderer alt anonymt. Poengene settes før noen vet hvem som står bak hver meny. Det gir rom for rettferdig vurdering og tydelig læring.

Norsk gastrohistorie de siste årene viser hvor viktig denne arenaen er. Emil Lundemo Bakken løftet trofeet i den internasjonale finalen i 2020. Året etter fulgte Sindre Fagermo Hjelmseth opp med ny internasjonal seier. I 2022 gikk Tonje Svee helt til topps i Mexico City. Deretter tok Simen Johansen den nasjonale tittelen i 2023 og bar Norge til Istanbul. I 2024 vant Siriyaporn Rithisirikrerg den nasjonale finalen og sikret tredjeplass i den internasjonale finalen i Budapest. Resultatene kommer ikke av seg selv. De kommer fordi unge kokker får trene, feile, lykkes og bygge nettverk som gir fart videre inn i yrket og tilbake til kjøkkenene de representerer.

Neste kapittel skrives i Bergen lørdag 1. november 2025. Den nasjonale finalen samler kandidater fra hele landet. Scenen er satt for en dag med konsentrert arbeidsglede, tett konkurranse og mange små øyeblikk der håndverket får skinne.

Årets deltakere er:

Simen Lund

«Jeg heter Simen Lund, 23 år fra Børsa som ligger 30 minutter utenfor Trondheim. Jeg er en kokk som henter inspirasjon fra naturen rundt meg, fra sjøen til fjellet. Jeg vokste opp omgitt av råvarer som alltid var nært tilgjengelige, og det har formet måten jeg lager mat på i dag. Lidenskapen min ligger i å bruke lokale og sesongbaserte råvarer og la smaken av stedet få skinne på tallerkenen. For meg handler mat om ærlighet, bærekraft og respekt for både naturen og håndverket.»

Sunniva Aas Mathisen

«Som kokk vil jeg beskrive meg selv som nøyaktig, nysgjerrig, strukturert og målbevisst. Når vi snakker om matstilen min vil jeg si at jeg henter mye inspirasjon fra de restaurantene jeg har jobbet på tidligere, både nordiske og internasjonale smaker. Jeg er veldig glad i mat som overrasker, både kombinasjoner som man gjerne ikke forventer, og smaker som det er litt futt i.»

Selma Joshefine Juleshaug

«Jeg har hatt kjærlighet for mat siden jeg var liten, sterkt inspirert av pappa som også er kokk. Som kokk er jeg rolig, nøyaktig og lidenskapelig opptatt av råvarene jeg jobber med. For meg handler mat om å skape noe fra hjertet, med fokus på gode råvarer, rene smaker og ekte matglede. Jeg trives aller best når jeg får være kreativ og samtidig jobbe presist og målrettet. Min identitet som kokk handler om å skape mat med følelser, bruke sesongens råvarer og formidle en historie gjennom det som serveres på tallerkenen. For meg er mat både håndverk og formidling, og det er dette som driver meg hver dag.»

Noah Øvrebø Hegvik

«Eg er ein 21 år gammel kokk som fekk fagbrevet i fjor. Eg har jobba på mange forskjellige restaurantar gjennom lærlingtida og jobbar no på Opus XVI, der eg er del av eit veldig bra team som hjelper meg å lære. Som kokk er eg opptatt av at alt skal sjå fint ut og smake bra. Eg er meir ein enkel type kokk som heller har mindre på tallerkenen for å få mest mogleg av smakene fram, enn å overkomplisere retten og bomme på smaker. Eg har alltid likt å konkurrere, frå den første konkurransen då eg gjekk på vidaregåande, Tine Matcup. Som lærling var eg med på lærlingcupen begge åra, men måtte trekke meg siste året fordi eg var med på opning av ny restaurant i Ålesund, Sjøbuda. Eg tek mykje inspirasjon frå naturen og frå humøret.»

Etter finalen samles vi til Award Dinner Grand Dîner på Hotel Opus XVI. Her presenteres resultatene, vinneren hylles og årets erfaringer deles rundt bordene. 

Denne konkurransen blir til i samspill mellom mennesker og miljøer som vil unge kokker godt. Våre sponsorer stiller med råvarer av høy kvalitet, utstyr som tåler press, fagkompetanse som gir retning og arenaer som tar imot både deltagere og publikum med varme. Takk for støtten som løfter Jeunes Chefs Rôtisseurs og gir unge talenter de beste rammene for å lykkes! 

     

 

                   

     Thon Hotels | Oslo                             Scandic-logo.jpg | Scandic Hotels