Unge talenter i verdensklasse
Jeunes Chefs Rôtisseurs & Jeunes Sommeliers
Chaîne des Rôtisseurs er dedikert til å fremme kulinarisk ekspertise og sommelierkunst blant unge fagfolk gjennom våre prestisjefylte konkurranser: Jeunes Chefs Rôtisseurs og Jeunes Sommeliers. Disse konkurransene gir talentfulle unge kokker og sommelierer en plattform til å demonstrere sine ferdigheter, kreativitet og kunnskap i et profesjonelt miljø.
Jeunes Chefs Rôtisseurs
Denne konkurransen oppmuntrer unge kokker til å utvikle sine kulinariske ferdigheter i tråd med Chaîne des Rôtisseurs' tradisjoner. Deltakerne får en "mystery basket" med råvarer og skal komponere og tilberede en treretters meny innen en gitt tidsramme. Rettene vurderes basert på mise en place, håndverk, presentasjon og smak.
Norge har hatt en imponerende rekke seire i denne konkurransen de siste årene. I 2020 vant Emil Lundemo Bakken fra Scandic Nidelven Hotel i Trondheim den internasjonale finalen, etterfulgt av Sindre Fagermo Hjelmseth fra To Rom og Kjøkken i Trondheim i 2021. I 2022 tok Tonje Svee, også fra To Rom og Kjøkken, hjem seieren i finalen som ble avholdt i Mexico City. I 2023 vant Simen Johansen fra Vaaghals i Oslo den nasjonale finalen og representerte Norge i den internasjonale konkurransen i Istanbul. I 2024 var det Siriyaporn Rithisirikrerg fra Thon Hotel Lofoten/Svolvær som stakk av med seieren i den nasjonale konkurransen og representerte Norge i den internasjonale Jeunes Chefs-finalen i Budapest, hvor hun kom på 3. plass.
Den nasjonale finalen i Jeunes Chefs Rôtisseurs 2025 vil bli avholdt i Bergen høsten 2025, hvor vinneren vil representere Norge i den internasjonale konkurransen.
Jeunes Sommeliers
Denne konkurransen fokuserer på å utvikle unge sommelierer ved å teste deres kunnskap om vin, brennevin og andre drikkevarer, samt deres praktiske ferdigheter i service. Konkurransen består av tre deler: en teoriprøve, blindsmaking og praktiske oppgaver som dekantering og presentasjon.
I 2021 vant Nikolai Haram Svorte fra Speilsalen på Britannia Hotel i Trondheim den internasjonale Jeunes Sommeliers-finalen. I 2023 ble den nasjonale finalen vunnet av Magne Andreas Gaut fra Le Bistro i Trondheim, som deretter representerte Norge i den internasjonale finalen i Istanbul. Topplasseringen i den nasjonale finalen i 2024 gikk til Yohana Habte Haile fra Fagn som representerte Norge i den internasjonale finalen i Lisboa.
Den nasjonale finalen i Jeunes Sommeliers 2025 ble arrangert av Bailliage de Bergen fra 21. til 23. mars 2025. Fem deltakere hadde meldt seg til konkurransen:
- Simon S. Zachariassen - Fish Me, Bergen
- Aron Grønås - Speilsalen, Trondheim
- Therese Oterhals - To Rom og Kjøkken, Trondheim
- Josias Suul Andersskog - Fagn, Trondheim
- Joakim Hopmo Stavnås - Fagn, Trondheim
Juryen, bestående av Oddvar Havn, Glenn Erik Osebakken og Thor Morten Frey Sivertsen vurderte deltakerne på ulike ferdigheter som er viktige for en dyktig sommelier. De ga en helhetlig vurdering basert på prestasjonene i de ulike delene av konkurransen, som teori, blindsmakning, åpning av Champagne, presisjonskjenking og valg av riktig glass. I tillegg vurderte de deltakerne på deres evne til å anbefale vin til mat og kunnskap om vin og brennevin.
Konkurransen ble avsluttet med en Award Dinner på Roast Restaurant og Bar, Scandic Ørnen.
Juryens leder, Glenn Erik Osebakken, oppsummerte Jeunes Sommeliers Norge 2025-konkurransen med ros til deltakerne. Han nevnte at nivået på konkurransen var svært høyt, med veldig flinke og lovende deltakere. Samtidig påpekte han at det fortsatt er områder som kan forbedres, og at øvelse er viktig for å nå enda høyere nivåer. Han understreket at det er inspirerende å se dyktige unge fagfolk delta i konkurransen, og at det er lovende for fremtiden i bransjen. Men som alltid i en konkurranse, er det kun én som kan gå av med seieren.
Glenn Erik kunne stolt annonsere at vinneren av Jeunes Sommeliers Norge 2025-konkurransen er SIMON S. ZACHARIASSEN fra restaurant Fish Me i Bergen. Simon vil representere Norge i den internasjonale konkurransen i Genève fra 10. til 14. september 2025.
Andreplassen i konkurransen gikk til Aron Grønås fra Speilsalen i Trondheim, mens Joakim Hopmo Stavnås fra Fagn i Trondheim fikk 3. plass.
For mer informasjon om påmelding og deltakelse, vennligst kontakt ditt lokale Bailliage eller besøk våre nettsider: