Invitasjon til Jeunes Sommeliers nasjonal finale i Bergen 2025

Jeunes Sommeliers 2025

Bailliage de Bergen
fredag 21. til søndag 23. mars 2025

Kjære venner,

Det er en stor glede for Bailliage de Bergen å ønske velkommen til den nasjonale finalen av Jeunes Sommeliers 2025. Konkurransen fungerer som uttak av Norges offisielle representant til den internasjonale finalen i Geneve 10. til 14. september 2025.

Bakgrunnen for Jeunes Sommeliers er Chaîne des Rôtisseurs og L´Ordre Mondials sterke fokus på å utbre kunnskapen om vin, brennevin, øl og andre fermenterte drikker som et naturlig tilbehør til våre Diner Amical og andre arrangement, samt vårt ønske om å fremme utdannelsen av unge kokker, servitører og sommelierer.

På vegne av Bailliage de Bergen har vi gleden av å ønske alle medlemsrestauranter i Chaîne des Rôtisseurs velkommen til å melde på sine unge servitører og sommelierer for å delta i en spennende og hyggelig kappestrid om å bli Norges offisielle representant under den internasjonale finalen i Geneve.

Følgende krav gjelder for dem som skal konkurrere:

Deltakeren må:

1. Arbeide på en medlemsrestaurant og ha et aktivt profesjonelt medlem av Chaîne des Rôtisseurs som mentor

2. Ha interesse for vin, brennevin og andre fermenterte drikker

3. Ha fylt 21 år, men ikke være eldre enn 28 år den 10. september 2025

4. Ikke tidligere ha deltatt på flere enn to nasjonale Jeunes Sommeliers-finaler eller ha deltatt i en internasjonal finale i Jeunes Sommeliers.

Konkurransen består av tre deler:

1. Teoriprøve, multiple choice, 50 spørsmål på 60 minutter, deretter 5 minutter pause før 25 minutter blindsmakning av 6 klassiske viner med skriftlig besvarelse.

2. Åpning av Champagne og presisjonsskjenking i 6 glass, muntlig utspørring om dessertvin og brennevin, korrekt valg av glass og retting av vinkart, 20 minutter per deltaker.

3. Dekantering av vin, identifisering av brennevin og vinanbefaling til mat, 20 minutter per deltaker.

BEDØMMING

Vinneren kåres etter en total vekting av prestasjonen i alle ledd av konkurransen. Alle deltakere er med i første del, inntil 6 deltakere går videre til del 2 og de tre beste fra del 2 møtes til en avgjørende finale!

Poeng gis som følger:

Del 1: Teori prøve: 1 poeng for hvert riktig besvart spørsmål, 1 poeng trekk for hvert galt besvart spørsmål, maks 50 poeng. Blindsmakning: 90 poeng

Del 2: Åpning av Champagne og presisjonskjenking: 20 poeng, spørsmål om dessertvin og brennevin: 10 poeng, korrekt valg av glass: 10 poeng, retting av vinkart:10 poeng

Del 3: Dekantering av vin: 15 poeng, identifisering av brennevin: 20 poeng, vinanbefaling til mat: 15 poeng.

KOSTNADER

Deltaker får sine utgifter til reise, hotell og måltider dekket av Bailliage de Norvege. Øvrig støttepersonell må selv betale sine utgifter eller få dem dekket av sin bedrift. Bailliage de Bergen vil sørge for gunstig pris på overnatting på vårt vertshotell

PÅMELDING

Påmelding med fullt navn, fødselsdato, adresse, mobilnummer, epost, navn på arbeidssted og mentor, sendes snarest og senest innen mandag 10. mars på epost til: bergen@chaine.no

KONTAKT

Spørsmål om arrangementet eller påmeldingen og ønske om ytterligere informasjon kan rettes til Bjarte Askeland, epost: bas@bbb.no

Program for arrangementet

Fredag 21. mars

Fra. kl. 15.00 - Ankomst og innkvartering på vårt vertshotell, Scandic Ørnen

Informasjon om kode for spesialpris for deltakere og støttepersonell vil bli sendt alle interessaerte

Kl. 19.00 - Get Together på Restaurant Fish Me for deltakere, mentorer, støttepersonell og øvrige interesserte. Nærmere informasjon om pris og påmelding vil bli sendt alle interesserte.

Lørdag 22. mars

Kl. 10.00 - Jeunes Sommeliers konkurranse på Fløien Folkerestaurant, Schou

Kl. 12.30 - Aperitiff for deltakere og tilskuere på Fløien Folkerestaurant, Schou

Kl. 13.00 - Lunch på Fløien Folkerestaurant, Schou, der samtlige gjester kan få blindsmake de samme vinene som deltakerne og evere sine skriftlige besvarelser til bedømming av våre dommere. Premieutdeling til vinner av Jeunes Sommeliers og tilskuer-konkurransen vil skje under Award Dinner på Roast Restaurant samme kveld.

Detaljert konkurransereglement, informasjon om transport med Fløibanen og påmelding til lunchen vil bli tilsendt alle interesserte

Kl. 19.00 - Award Dinner og premieutdeling på Roast Restaurant og Bar, Scandic Ørnen

Søndag 23. mars

Frokost, utsjekk og hjemreise for våre tilreisende

Bailliage de Bergen setter pris på at deltakere og støttepersonell melder seg på så snart som mulig og håper på størst mulig deltakelse.

Vennlig hilsen

Kristine Øvrebø

Bailli Regional

Chaine.no