Referat fra kurvfest og Jurade de Saint-Emilon smaking på Hordnes

 

En smak av Saint-Emilion på Hordnes Brygge

Hver sommer feirer Bailliage de Bergen starten av sommersesongen på Ole Vidar Haga og Gurids fantastiske Hordnes Brygge, et vakkert båthus som ligger ved Fanafjorden, omgitt av nydelig natur. Sommerfesten på Hordnes har en nesten magisk status i Chaîne des Rôtisseurs. Vertskapet vårt, Ole Vidar og Gurid, begge kokker, grunnla praktisk talt den gastronomiske historien i Bergen. Ole begynte sin karriere som kokkelærling på Hotell Neptun for 60 år siden i år og har aldri sett seg tilbake. Senere startet han den kjente restauranten Lucullus, og nesten alle som noen gang har hatt innflytelse på bergensk gastronomisk historie har enten blitt inspirert eller utdannet av Ole og Gurid. Derfor elsker vi alltid å komme tilbake til Hordnes Brygge, tilbringe en kveld i solen, nyte Oles tradisjonelle Blåskjellsuppe, hans Gravlaks og valg av deilig vin

I år bestemte vi oss for å endre konseptet. Gjestene ble oppfordret til å delta i utformingen av menyen og invitert til å ta med en personlig rett til arrangementet. Ole skulle tilberede sine berømte Moules a la Hordnes som forrett, men resten av måltidet skulle gjestene stå for. Før måltidet ville vi i tillegg tilby gjestene en guidet smaking av 6 prestisjefylte viner fra Saint Emilion, sjenerøst levert av det gamle broderskapet Jurade de Saint-Emilion. Smakingen skulle foregå utendørs, på plenen i solskinnet, ledet av Vice Echanson, Bjarte Askeland. Før gjestene ankom ble det dekket bord på plenen, med glass og vin til smakingen. Ved ankomst fikk alle deltakerne et glass musserende sørafrikansk vin fra Darling Midtsommer på Hordnes Brygge Cellars. Det var et godt valg i den varme og solrike kvelden, og gjestene satte pris på denne godbiten før Saint-Emilion vinopplevelsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smakingen var uformell, uten den tradisjonelle Powerpointpresentasjonen. I stedet fortalte Vice Echanson om denne berømte vinregionen og historien til Jurade de Saint Emilion. Det er i dag rundt 200 forskjellige Saint-Emilion viner tilgjengelig på Vinmonopolet, noe som indikerer populariteten til regionen, selv om vi ønsker mer. Gjestene var allerede i godt humør etter deilig sørafrikansk musserende vin, så jobben min var enkel.

Smakingen startet med Chateau Rozier Grand Cru 2016. Druene er håndplukket, gjæringen skjer i sement- og ståltanker og modningen i 30 % nye eikefat og ståltanker. Vinen hadde intense aromaer av rød og svart frukt på nesen og en smak av myke tanniner, med toast og et hint av vanilje. En veldig god start!

Deretter ble den historiske vinen fra Chateau Bernateau Grand Cru 2017 servert. Eierne har tilbrakt 11 generasjoner i Saint-Emilion. De modner vinene sine i eik i tre år. Vinen hadde mørk rubinfarge, duft av mørke kirsebær, plomme og et hint av krydder. Smaken var myk, med bløte tanniner, smak av kakao, tobakk, fioler og vegetabilske noter. Dette var et steg opp i kvalitet, en nydelig vin.

Den tredje vinen var Chateau Ambe Tour Pourret Grand Cru 2016. Den nåværende eieren kjøpte vingården i 2007 og produserte sin første årgang i 2015. Jordsmonnet er sand på leire, noe som gir myke og fløyelsaktige tanniner. Drueutvalget er 90 % Merlot og 10 % Cabernet Franc. Modningen skjer i 60 % ny eik. Duften var preget av lakris, vanilje, røyk og modne, mørkerøde frukter. Smaken var myk og imøtekommende, med runde, søte, mørkerøde kirsebær og lakris. En veldig behagelig vin!

Så kom den berømte Chateau Cantenac Grand Cru 2016. Vi hadde tidlige smakt en eldre årgang av denne vineVice Echan og var nysgjerrige på 2016. Gamle vinstokker, 75 % Merlot og 25 % Cabernet Franc, med 12 måneder på eik, ga vinen mørk farge, med svarte kirsebær, sjokolade, plomme, solbær og blyantspon på nesen. I munnen var vinen balansert med en svært behagelig smak. Denne vinen vil eldes bra.

De to siste vinene hadde høyere kvalitet, var litt dyrere, begge av utmerket kvalitet: Chateau Roc de Candale Grand Cru 2015 har 90 % Merlot, håndplukkede druer, både gjæring og modning skjer på fat. Vinen er mørk rød, med en duft av jord og lakris, smak av mørke kirsebær, god konsentrasjon og lang finish. Dette er en prestisjefylt vin!

Den siste vinen, Chateau de Pressac Grand Cru Classé 2018 er svært bra. Slottet er fra 1400 tallet og ligger på platået i Saint-Emilion. Vinen inneholder mange druer; Cabernet Sauvignon, Carmenere og deres egen drue "Pressac", i tillegg til Merlot og Cabernet Franc. Druene håndplukkes, masereres 3-4 uker i sementtanker, deretter 18 måneder på 50 % nye eikefat. Fargen er dyprød, med duft av eukalyptus og krydder, smaken er konsentrert, fruktig med lang finish. Dette var kveldens beste vin og dessuten tilgjengelig på Vinmonopolet, ikke alt for dyr.

Da vi diskuterte smakingen, var gjestene enige om at de elegante og svært balanserte røde vinene fra Saint-Emilon har kvaliteter som både komplimenterte den sørafrikanske aperitiffen, de solfylte omgivelsene og sjømatmåltidet som venter oss. De passer godt, uansett klima, publikum og måltider, enten det er kraftig kjøttrett om vinteren, et lett måltid om våren eller en smaking før middag, en varm sommerettermiddag.

 

 

 

 

 

 

 

 

Etter denne fantastiske smakingen var tiden kommet for å fortsette sommerfesten. Vi beveget oss fra plenen foran hovedhuset, ned den opplyste stien gjennom skogen, til båthuset og ble ønsket velkommen med mer vin, fantastisk mat og hyggelige servitører. Resten av kvelden ble en stor suksess, og vi hygget oss med vinen, maten og atmosfæren.

 

Vive la Chaine og Vive Saint Emilion

Vennlig hilsen, Bjarte Askeland Vice Echanson de Chaîne des Rôtisseurs, Bailliage de Bergen

Vigneron d’Honneur et Bourgeois de Saint-Émilion

Chaine.no