Invitasjon Grand Diner Bailliage d’Arctique 40 årsjubileum
Chers Confrères
Chaîne des Rôtisseur er 75 år i år, Bailliage d’Arctique er 40 år, og det må feires på ordentlig vis. Vi i styret er stolt over å få være en del av laget nå 40 år etter og å få være med å dra Bailliage d’Arctique videre inn i ny tid. Vi har vokst de siste årene og har medlemmer fra Bodø i sør til Vardø i øst. Hyggelig er det imidlertid at vi faktisk fortsatt har en av etablererne med oss, og vi er glad for at Bodil Borchgrevink-Richardsen har kommet hjem igjen og er aktiv i laget i nord.
Det er svært så naturlig å legge feiringen til Fiskekompaniet, som er den restauranten i Tromsø som har vært medlem lengst. Tidlig eier og mangeårig medlem, Anders Blomkvist, var en pådriver i restaurantbransjen, og søkte stadig nye høyder og var Chef Rotisseur Honoraire. Sorgen var stor når han gikk bort i 2023, bare 62 år gammel. Da måtte neste generasjon trå til, nok litt før han hadde tenkt, men vi er mektig stolt over å ha fått hans sønn, Martin Blomkvist med oss på laget og at han har beholdt statusen som byens beste fiskerestaurant. Martin er også en del av styret og er Vice-Concellier Culinaire, en tittel kun profesjonelle medlemmer kan inneha. Fiskekompaniet er fortsatt vårt flaggskip, og anerkjent over hele landet, noe vi stolt fikk erfare under Grand Chapitre i fjor. Så derfor, velkommen til jubileumsfeiring og Grand Diner på Fiskekompaniet.
Kveldens tema er å trekke tråder tilbake til oppstartsåret 1985, og mye har skjedd på mat og restaurantfronten de siste førti årene. Det som den gang var absolutt gourmetmat har kanskje tapt grunn for mer eksperimentell og nyere tenking når det gjelder både råvarer og tilberedelsen. Men vi skal legge inn små hint av 1985 i dagens meny.
Amuse bouche forblir en overraskelse til vi setter oss til bords.
*
Rekecoctail var status, men også den har fått et moderne preg. Vi skal få servert råreker fra Lyngen med tomatconsommé, grønne jordbær & sitronverbena
*
De gode sauser inntok Norge på åttitallet, bearnaise og ikke minst hollandaise ble en festindikator, derfor får den følge av kamskjell fra Nordnesøy med sellerirot, granskudd
*
Poteter var og er fortsatt en viktig del av norsk kosthold og vi dyrker gode poteter i Norge. Så hvorfor ikke gjøre stas på den med en hilsen til vårt franske opphav, i form av Pommes Anna pyntet med Rossini kaviar & rørosrømme
*
Bare ordet beurre blanc kan få mange til å å bli blank i øynene, og servert til kveite fra Brensholmen med Kalixrogn & fennikel kan ikke annet enn å bli et høydepunkt.
*
Ikke alt godt kommer nordfra, merkelig nok. Men Chaine har bailliager over hele landet og de henter nok mye av sine råvarer lokalt. Piggvaren var ikke vanlig i nord før og kanskje heller ikke nå. Denne må hentes i Kvinesdal og den serveres med jordskokk, madeira&trøffel
*
Desserten er dessert, vi venter i spenning.
*
Småkaker har alltid vært en elsket munnfull til kaffen i norske hjem også før 1985. Nå har de skiftet navn, men gjør fortsatt samme nytten. Nå heter de Petit fours
*
Spennende aperitif og viner
Tid: Tirsdag 28.oktober 2025, kl 1900
Sted: Fiskekompaniet, Killengrens gate, Tromsø
Pris: Kr 1985,- for medlemmer /2025,- for gjester
Påmeldingsfrist 24.oktober 2025
Dresskode: (Mørk) dress med kjede
Det er alltid hyggelig med gjester, så inviter gjerne med venner og bekjente, med mat- og vinglede som hobby, eller som dere bare synes passer inn hos oss. Dere må også svært gjerne komme med ønsker og forslag, bare slik blir vi en dynamisk organisasjon. Send det gjerne til Bailli Geir.Solheim@strawberry.no.
Og i denne tiden for feiringer minner vi på at vi tar for oss brennevinets dag, som er lagt til 18.november. Sted følger.
Maître Restaurateur Martin Blomkvist og hans folk står klare til å ønske oss alle velkommen til en fantastisk høstkveld, med havet som spisskammer, gode viner og nydelig atmosfære. Da håper vi at så mange som mulig har anledning til å delta i denne feiringen av bordets gleder i nord gjennom 40 år! Dette blir stas!
HJERTELIG VELKOMMEN!
Hilsen fra
Bailliage d’Arctique
Styret
Geir Solheim, Poul-Henrik Remmer, Kim Nordli, Martin. Blomkvist, Grete Wilsgaard og Guri Møller