Lutefiskaften på Scandic Park hotell torsdag 12. desember 2024
Lutefiskaften Scandic Park hotell torsdag 12. desember 2024
Etter et år med mange og varierte arrangement i regi av Bailliage de Vestfold, kunne vi runde av med nok et høydepunkt; den tradisjonelle lutefiskaftenen på Scandic Park hotell i Sandefjord. Maître Hôtelier Thomas Ødegård og hans ansatte hadde også denne gang lagt alt til rette for oss da vi inntok salong Løvåsen denne vindfulle desemberkvelden.
Mange skulle på julebord i Sandefjords storstue samme aften, men i vår fløy av hotellet var det en fredfylt og dempet julestemning. Som alltid skinte kandelabrene og sølvtøyet om kapp med prismekronene, og arkitekt Arnebergs klassiske interiør var en svært verdig ramme for arrangementet.
En cremant med behagelig eplepreg boblet oppmuntrende i glasset mens samtalene forløp avslappet foran peisen i påvente av lutefiskens komme. Kongebordet hadde rikelig med levende lys og blomsterdekorasjoner, og bidro til å sette tonen for måltidet. Lutefisk kan være en krevende rett, både å lage og spise, og enkelte ganger blir både kokken og gjestene reddet av tilbehøret. Årets lutefisk på Park derimot var helt ideell og et eksempel til etterfølgelse. Den var egnet til å overbevise selv den mest lutefiskskeptiske, der den skivet seg i herlige, hvite biter, den var nærmest benløs, og den ble serverte på rykende varme tallerkener.
Det var et vell av tilbehør, bla. ertestuing, baconbiter, brunost, ulike typer sennep, varm sennepssaus og eggehakk. Det sistnevnte var en ny kombinasjon for undertegnede, men viste seg å passe godt. Radarparet Gammel Opland og Carlsberg var også behagelig til stede. To serveringer av den utsøkte fisken var som mange erfarte akkurat passe, eller akkurat litt for mye.
Bailli Régional Paal Bye Johansen ønsket velkommen til bords. Vi ble servert av den meget rutinerte Benthe Andersen, hun hadde full kontroll på alt og så hver enkelt, og hun var hele tiden like blid og energisk. Maître Restauranteur Edgar Ludl delte en herlig historie fra da han som kjøkkensjef på Park skulle tranchere en sjøørret for skipsreder Anders Jahre og venner, da alle plutselig forsvant for å beskue den nye «statutten» av Jahre foran rådhuset. Bailli Délégué Thore Sande minnet oss på viktigheten av å dele både gode stunder og historier. Jo Gade takket på en humoristisk måte for maten, og kontreadmiralen ønsket bla. helst å se på den sorte og hvite brigade som en flotilje. Det ble mye latter før vi kunne gå fra borde(t).
Etter maten trakk vi ut i salongen, hvor det ventet kaffe, te og en søtbit i form av marsipanhvaler fra byens egen sjokoladefabrikk. Vi skulle gjerne ha blitt sittende lenger, da tiden fløy av sted. Det er for øvrig mye å glede seg til neste år, som omtalt i årets julehilsen.
En stor takk til Maître Hôtelier Thomas Ødegård og hans medarbeidere som sørget for en fantastisk lutefiskaften! Vi kommer igjen fredag 12. desember 2025; sett av datoen allerede nå.
Vice-Chargé de Presse du Bailliage de Vestfold Torger Corneliusen