Referat Diner Amical Attrå 19. april 2024

Referat Dîner Amical på restaurant Attrå fredag 19. april 2024

Kvelden bar bud om vår i byen under Bøkeskogen, og vi var 25 spente medlemmer og gjester som inntok Larviks nye restauranthus i Grand-kvartalet. I første etasje er det en form for pizzarestaurant, over ligger à la carte restauranten Attrå, og på toppen ligger fine-dining avdelingen med plass til fem bord, hvor vi oppholdt oss. I lokalet er det også et svært velfylt vinrom, hvor noen av oss rakk å ta turen innom. Bak det hele står det to svært entusiastiske kokker med bred erfaring. Henrik Falkensten har vært soussjef i Michelinrestauranten Speilsalen på Britannia, og han vant Norgesmesterskapet i konditorkunst i 2023. Henrik har utdannelse som kokk, konditor og sommelier. Nå legger han all sin energi og kreativitet i Attrå sammen med Ola Kinserdal. Ola har jobbet ved restaurant Frantzén i Stockholm som har tre stjerner i Michelinguiden, og han har vært kjøkkensjef ved Generasjonsbaren.

Vi ble tatt imot meg et glass cremant i 2. etasje, hvor vi kunne nyte panoramautsikten ut fjorden, før vi etter hvert fant plassene våre i toppetasjen. Henrik og Ola ønsket oss velkommen i et moderne og industripreget lokale, hvor monteringen av kjøkkenet var påbegynt samme dag. Henrik er fra området, mens Ola er fra Sogndal, og resten av teamet har internasjonalt preg. Alle deler de samme visjon om å skape et restauranthus med ulike konsepter som leverer ypperste kvalitet, fra den hektiske delen på bakkeplan til den mer avdempede i toppetasjen, omtalt som «juvelen i kronen». Henrik kunne avsløre at han regnet seg mest som kokk, selv om han nå drev med "alt fra vin til å være vaktmester." 

Vil ble oppfordret til å spenne oss fast, og det kan allerede nå avsløres at det ble en spennende kulinarisk flytur på 1. klasse. Nydelig ramsløksmør og nybakt brød kom på bordet, fulgt av årets første asparges med gremolataskum med hvit asparges og nyplukket syre. Aspargesen var herlig sprø, og dens friskhet passet godt til Gross Bergwein Sauvignon Blanc 2021, med sitt lette preg av eikefat, grønt gress og krydder.

Ørret med hjemmelaget gulbetecurry og hvit soya var luksuriøs og smaksrik. Retten gikk pent sammen med en Wittmann 100 Hügel Riesling trocken 2022. Her var det umiskjennelig eplekarakter og petroleumspreget duft.

Kalvetartaren hadde en meget god vri ved at den nærmest var pakket inn i et knasede sprøtt  bur av frityrstekt selleri med shitake. I glasset fikk vi en Inopia Blanc fra Rotem og Mounir Saouma med god fylde og fedme, samt hint av honningmelon og eik.

Aftenens kulinariske høydepunkt var for mange et silkemørt og uhyre saftig lam med skorsonnerot, beter, lammesjy og potetsalat. Her var følget en utsøkt burgunder; Volnay Les Grands Poisots 2021 fra Domaine de Bellene.  Den hadde preg av røde bær, hvor kirsebærene var særlig fremtredende, sammen med eik, tobakk og tørkede frukter.

I dessertmagen var det heldigvis rom til forfriskende blodappelsin-is og krydderkake, som ble servert under en florlett sjokoladesommerfugl. Det var ingen tvil om at Henrik er velfortjent tidligere norgesmester i konditorkunst. Il Falchetto Brachetto D`Acqui tilførte ytterligere sødme og noe syre, med klar jordbær- og bringebærsmak.

Bailli Délégué Thore Sande takket for maten og for en minnerik kveld i de høyere gastronomiske sfærer. Thore kunne avsløre at både Henrik og Ola skal tas opp i Chaîne, og at Attrå er ny medlemsbedrift i Vestfold. Til stormende applaus ble Chaînes flotte plakett overrakt de unge gastronomene. En stor takk til Henrik, Ola og alle deres briljante medarbeidere for en strålende kveld på Attrå.

Vice-Chargé de Presse du Bailliage de Vestfold, Torger Corneliusen