Referat fra L'Ordre Mondial Hos Moi i Kristiansand

REFERAT
L'Ordre Mondial 
Hos Moi, Kristiansand
24 januar 2024

Som start på et nytt Chaine de Rottiseur og l'Ordre Mondial-år kunne Maître Restaurateur Stian Tungland og hans stab ønske oss velkommen til et spennende arrangement på Hos Moi langs fiskebrygga i Kristiansand. 

Etter at vi hadde fått smakt på aperiffen, en Cava fra Juvé y Camps, og minglet litt rundt, kunne Bailli Regional Henry Tranberg ønske oss velkommen, og han ønsket spesielt velkommen til Bailli Honoraire Jørgen Aall Flood, Grand Commandeur Halvdan Tangen. Gro Hilde Håbesland og Harald Bjøran som var gjester i kveld sammen med Anne Kristin og Tore Høyem, samt Ina og Kjell Steinsholm som er nye medlemmer ble ønsket spesielt velkommen.

Tranberg nevte også at det har gått ut invitasjon til årets weekendtur til Salt & Sill på svenkekysten. Det er i skrivende stund kommet inn 34 påmeldinger, så det begynner å minke på ledige rom. Dersom man ønsker å sikre seg en plass anbefales det å vise sin besøkelsestid.

Så ble ordet gitt til vår nye Vice Echanson Dagfinn With Iversen som også ønsket oss velkommen og takket for tilliten. Hans oppgave for kvelden hadde vært enkel mente han, da opplegget allerede var godt planlagt fra Stian Tungland og Trond Moi sin side.  Han lovet oss flere interresante samlinger og mere moro framover.

Maître Restaurateur Stian Tungland  forklarte om oppstarten på vinimportfirmaet Moisvin AS, som importerer noe av det vi skulle smake i dag.  Vi fordelte oss i tre grupper og skred til verket.

En av gruppene gikk først til kjøkkenet der vi fikk smake Trond Moi's  signatur-rett "Kamskjell to Die for". Ifølge Trond Moi er det et meget godt valg til et siste måltid, derav navnet.

Til kamskjellet ble servert et hvitvin fra Bergerac, bare ca 10 mil fra Boreaux by - Ch. de la Jaubertie Mirabelle blanc basert på Sauvignon blanc (80%) og Semmilon (20%). 

I annen etasje på den tilhørende vinbaren "Red Dot" finner vi Champagneloungen hvor det naturlig nok ble servert en Champagne, Nicolas Maillart Premier Cru Brut basert på ca 55% Pinot Noir, 20% Pinot Menuir or 25% Chardonnay.  Til dette ble det servert blinis med kyllinglever og en spennende variasjon på vannbakkels.

I etasjen under, ble vi tatt godt imot av Liam Parsons som har tittelen Wine Director Hos Moi. Han nevnte at at Hos Moi  har de verken  forventninger om eller ønske om å få en Michelin stjerne. De har  mål om å bli lagt merke til for vinkjelleren sin. P.t. inneholder den i størrelsesorden 6000 flasker, i ulike priklasser. For dette har de gjort seg fortjent til To Glass i Wine Spectator sin kåring.  

Dette var også litt av bakgrunnen for navnet Red Dot vinbar. For å få nå opp i Wine Spectators kåring kreves det i tillegg til et rikt utvalg, også et utvalg av såkalte vertikaler, dvs viner i flere årganger etter hverandre. De vinene som er forbeholdt vertikal-smakinger er merket med et lite rødt merke - A Red Dot. 

I Red Dot sitt Chambre Separee ble vi traktert med tartar kombinert med en Pinot Noir fra produsenten Le Grand Noir. Dette er en vin fra Pays d'Oc omådet som betyr at vinen er laget i sørøste området av Frankrike. 

Vel tilbake i hovedrestauranten kunne vi gå til bords der vi ble servert en hovedrett bestående av andekonfit med godt tilpasset vinfølge - en Ch. de Jaubertin laget av 80% Merlot og 20% Malbec.

Som avslutning på et godt måltid ble det servert en rømme pannecotta med ennå en vin fra Chateau Jaubertie, denne gang en Ch. de la Jaubertie Mirabelle ,en vin laget av Sauvignon Blanc, Muscadelle og Semillon. 

 

Praten gikk livlig rundt bordene og latteren satt løst som bildene under viser.

 

Vi takker Hos Moi for et strålende arrangement.

 

På vegne av Bailliage de Sørlandet

Vice-Chargé de Presse

Torstein Hansen