Referat Grand Dîner Engø gård 30. august 2024

 

 

                Referat Grand Dîner Engø gård 30. august 2024

 

Nok en gang kunne Bailliage Régional de Vestfold sammen med Baillage Régional d´Oslo ønske velkommen til Grand Dîner på idylliske Engø gård ved Tjømes skjærgård. Engø gård ligger som en beskyttet oase i et landskap preget av eiketrær, bølgende marker, strender og svaberg. Allerede i 1924 kunne romantikeren Frithjof Pihl og hans søster Daisy åpne pensjonat for gjester fra bla. hovedstaden som ønsket sjøbad og frihet fra storbyens larm og mas.

I 1935 kom engelske Babs til stedet, søt musikk oppstod, og hun giftet seg året etter med Frithjof. Babs ga stedet et umiskjennelig engelsk preg. Senere har stedet blitt utviklet med utpreget sans for kvalitet og detaljer, og den engelske stilen er i høy grad bevart. Dagens direktør, Emma Järpell, og hennes team har bidratt til å løfte Engø gård ytterligere, slik at i 2024 kan alle som kommer til Engø føle seg privilegert. Stedet har en livgivende spa-avdeling som ble utvidet i 2023, og badstuflåte med alle rettigheter er på plass. 

Flere hadde valgt å ta turen ut til Tjøme ved lunchtid, og mange hadde booket rom, slik at man slapp å humpe hjemover med taxi utpå kvelden. Før kveldens måltid fikk vi en privat omvisning med en entusiastisk guide som levendegjorde historien fra den spede start med vaskevannsfat og tutgrammofon, til dagens hotell med eksklusive kvaliteter.

 

Vi fikk servert et glass Taittinger Brut Réserve champagne og amuse bouche med bla. andepostei mens vi fant tonen ute på terrassen, hvor augustsolen ga den varmen sommeren i liten grad hadde vært preget av. Champagnen hadde et friskt preg av gule epler og citrus, med god mineralitet. Vi kunne skåle for Rolf Eyvind Wenstad som tar over som Bailli Régional i Oslo etter Arne Marius Berg. 

 

 

Bordet var vakkert dekket med skinnende bestikk, funklende glass og nypussede gourmetskjeer. I løpet av kvelden ble det fyrt opp i peisen, til glede for noen og en utfordring for andre. Lysingcarpaccio med syltet rødløk, jalapeño, lime og mynte var en velsmakende kombinasjon, og fisken var fast og hvit i kjøttet. I glasset fikk vi en Pieropan Soave Classico Calvarino 2022, som med sin preg av eple og gule frukter passet utmerket til lysingen. Det skulle bli mer utsøkt hvitvin i løpet av aftenen.

Hjerteskjell og kamskjell ble servert på en seng av risotto, gulrot, og kremost; her var det mange og komplekse smaksinntrykk. En sjeldent god riesling; Dreissigacker Trocken 2023, ga retten det nødvendige følge av syre fra citrus/grapefrukt, samt urter og epler. Noen ved bordet uttrykte sin uttalte skepsis bla. til rieslingens generelle petroleumskarakter før Dreissigacker ble skjenket, men var etterpå nesten omvendt til «rieslingmenigheten».

Sjøkreps med pastinakkpuré hadde herlig sjøsmak og crunch. Denne ble akkompagnert av en kraftfull burgunder; Domaine de Pouilly Mâcon Pierreclos Clos de la Condemine. Den var tydelig  smøraktig med duft av tropiske frukter, og med en innbydende smak av vanilje, eik og citrusfrukter.

Kveldens høydepunkt var for mange den silkemøre indrefileten av storfe med burrata, ratatouille, olivenolje og kjøttsky, som kom et glass Fèlsina Berardenga 2021 Chianti Classico. Her var det en overflod av kirsebær, solbær og røde bær, med et svært behagelig eikepreg.

Kveldens finale var en spennende parafrase over tiramisu med kaffecrumble. Fèlsina 2016 Vin Santo del Chianti Classico var med på å løfte retten med sitt runde aprikospreg og hint av rosiner, honning og marsipan.  

Det nærmet seg midnatt da Echanson National Rolf Eyvind Wenstad kunne takke den hvite og sorte brigade for strålende innsats. Undertegnede vil på vegne av Bailliage de Vestfold rette en stor takk til alle på Engø gård som bidro til at dette ble en både en minnerik og smaksrik kveld.

Vice-Chargé de Presse du Bailliage de Vestfold, Torger Corneliusen