Referat Lærlingenes aften 7. mars 2024

               «Lærlingenes aften» i restaurant Barden

                                  torsdag 7. mars 2024

 

Denne nesten-vårlige torsdagskvelden fikk nærmere 30 utvalgte oppleve «Lærlingenes aften» på SVGS/Sandefjord videregående skole. Arrangementet fant sted i Barden, deres nye restaurant. SVGS er Norges største videregående skole, og linjen for restaurant- og matfag er Norges eldste, med røtter tilbake til den gamle kokk- og stuertskolen. Fylkeskommunen har de siste årene investert millionbeløp i bygging av nytt kjøkken og ny restaurant. 

 

 

De heldige som deltok ble servert kokke-elevenes vinnermeny fra lokalmatkonkurransen «Fjell-Telemark» i Vrådal før jul. Gull-laget stod for alt fra menyoppsett, oppdekking, tilberedning og servering, til vinvalg og juicemeny, alt i samarbeid med noen av de beste og mest erfarne fagfolkene på områdene. Terje Nalum var ansvarlig for kjøkkenavdelingen, mens Kjell Arne Osvoll var serveringsansvarlig.

Det ble servert en herlig aperitiff med bobler fra Bouchard Aîné et Fils Brut de Chardonnay, akkompagnert av en smørstekt bruschetta med røkelakskrem av lågalaks. Denne var knasende sprø, og villaksen kom så absolutt til sin rett. Hilde Fjelldal Hagen fra SVGS, som hadde bidratt inn mot konkurransen, ønsket velkommen i skolens nye storstue på toppen av bygget. Avdelingsleder for restaurant- og matfag, Stig Sægrov, kunne senere fortelle om bla. hvalfangernes liv og slit i isødet i Antarktis, hvor alle deler av hvalen ble omgjort til klingende mynt. Selv bardene/de lange «hårkammene» i blåhvalens munn kunne benyttes, for eksempel til skurebørster og parasoller.

Vel nede i restaurant Barden ble kveldens viner og retter flott presentert av to meget dyktige representanter for den sorte og hvite brigade. Bailli Regional Paal Bye Johansen ønsket velkommen til bords, og han kunne overrekke vinnerlaget en sjekk på vegne av Chaîne des Rôtisseurs.

Kvelden ble en parademarsj for de kommende kokkene og servitørene! Nivået var skyhøyt både på mat og servering, og vinene passet perfekt. Gjestene fikk ikke møte de som hadde hatt førstevakten på kjøkkenet, men andrevakten hadde i hvert fall tryllet med det som var lagt mise en place da de overtok. Råvarene var både fra Vestfold og Telemark, og Ingebjørg og Jonny Akteun fra Aketun fisk i Fyresdal deltok under hele arrangementet. Fisken fanges levende og spretten med storruser i Fyresvatn, her er det ingen merder eller zombiefisk som har forspist seg på pellets. 

Den urtestekte flatbiffen av lykkelig Telemarkslam var saftig, og den fant seg vel til rette sammen med salat fra Bjærtnes og Hoel på Nøtterøy samt syltet rødløk og gresskar fra Hem gård i Undrumsdal.

Grillet røyefilet fra Aketun fisk var kveldens høydepunkt for mange, den ble servert rykende varm med bla. smørstekt rosenkål fra Freberg og pastinakkpuré fra Skjærgården Gartneri i Munchs sommerparadis, Åsgårdstrand. Det hele ble avrundet med en eplepai, hvor eplene var fra Telefrukt i Gvarv, mens stemorsblomstene var fra Greveskogen på Eik. Om ikke Vestfold og Telemark fikk det til å fungere som storfylke, så kunne fylkene forenes i perfekt harmoni i kveldens utsøkte retter.

Chaîne des Rôtisseurs Vestfold retter en stor takk til alle som bidro til at dette ble et suksessrikt arrangement, og ikke minst til kokke- og servitørelevene, som snart skal ut som lærlinger. Dere leverte, og dere kan være trygge på at dere har det som skal til for å lykkes videre i faget.

Undertegnede Vice-Chargé de Presse du Bailliage de Vestfold var dessverre forhindret fra å delta grunnet et obligatorisk kurs på et jorde utenfor Oslo, men jeg har hatt gleden av å gjennomgå aftenen i detalj sammen med Mâitre d`Hotel Thomas Ødegård og Vice-Conseiller Culinare Heidi Ødegård, som begge tok bilder gjennom hele kvelden.        

 

 Vice- Chargé de Presse du Bailliage de Vestfold Torger Corneliusen